Poziv k ukrepanju: Rešite vejpanje!

Obdržite naše državljanske pravice!

Medtem ko so rezultati trialoga med Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in Evropskim svetom ministrov, ki se je zaključil 16. decembra, rešili elektronske cigarete neposredne ogroženosti, tobačna direktiva še vedno vsebuje preveč vrzeli in površno pripravljenih sklepov, ki bi lahko (in po vsej verjetnosti bodo) ogrozili prihodnost vejpanja na nacionalnih ravneh, kot tudi na evropski ravni.

Če le kaj, je zapletena sprava tokom preteklega leta jasno pokazala, da je tematika elektronskih cigaret vsaj toliko pomembna kot tobačni izdelki sami, zato je način reševanja poglavja elektronskih cigaret na robu tobačne direktive (TPDja) zdaleč od zadostnosti. Še naprej se bomo borili, dokler se elektronske cigarete ne bodo obravnavale na nivoju, ki si ga zaslužijo, in dokler se ne bo rodila zakonodaja, ki bo rekla "ne" bojazni zakoreninjeni v nevednosti, in ne ignorira znanstvenih dokazov ter dejanskih potreb in želja ljudi, ki uporabljajo elektronske cigarete.

Naš cilj je izraziti voljo mnogih: tistih, ki že uporabljajo elektronske cigarete, tistih, ki načrtujejo preskok na vejpanje ali imajo ljubljeno osebo, ki vejpa, ali tistih, ki preprosto spoštujejo vrednote intimne sfere in osebnih pravic.

Vejperji so izrazili odraslo, odgovorno in zasebno odločitev, ko so izbrali to mlado, a izredno efektivno alternativo tobačnih izdelkov, ki jim je omogočila, da so opustili ali olajšali smrtonosno razvado, ki jemlje več kot sto tisoč življenj državljanov EU vsako leto. Dejstvo, da vejpanje ne ogroža nikogar v bližini uporabnika, pomeni, da je ta "hobi" zasebna stvar brez javnega interesa. Potemtakem kakršni koli poskus urejanja elektronskih cigaret in sorodnih izdelkov pomeni prestopek zoper naše osebne pravice in zasebno sfero.

Če se Evropski parlament namerava vključiti v zadeve, ki se tičejo elektronskih cigaret, bi racionalna izbira bila podpora in promocija le-teh, ne omejevanje.

Sporočilo je preprosto in jasno: roke dol iz svobodnega vejpanja v Evropski uniji. Več si lahko preberete v našem manifestu.

Naše idealno orožje je Evropska državljanska pobuda, mehanizem ponujen iz strani Evropske unije, ki omogoča zaskrbljenim državljanom, da izrazijo svoje skupno mnenje o tem, kako bi Evropski parlament moral obravnavati določene problematike, v našem primeru: vejpanje.

O EFVI

Kaj je EFVI?

Priložnost za vejperje, da neposredno pozovejo odločevalce v Evropi na tak način, da jim več ne bo uspelo prezirati našega mnenja. Zbrati moramo milijon podpisov do 25. novembra 2014 ter doseči minimalno kvoto v sedmih državah članicah.

Kaj EFVI ni

EFVI ni le še ena peticija za podpisovanje. Omogoča nam, da direktno participiramo v razvoju politike Evropske unije glede elektronskih cigaret.

Zakaj je EFVI pomemben?

Ko bo pobuda uspešno zaključena, bomo imeli možnost osebnega soočenja s predstavniki Evropske komisije in predstaviti našo pobudo na javni obravnavi v Evropskem parlamentu.

Člani odbora državljanov:

Patryk Bełzak (Poljska), Kinga Bilau (Madžarska), Monika Calvetti-Fürst (Avstrija), Leo Compas (Nizozemska), Ditta Ditewig (Nizozemska), John Miles Dolphin (Združeno kraljestvo), Marcin Duraj (Poljska), Scott Andrew Fitzsimmons (Združeno kraljestvo), Stavros Georgalas (Češka), Marcel Göertz (Nizozemska), Markus Kämmerer (Nemčija), Udo Laschet (Nemčija), Krisztian Pifko (Madžarska), Serge Poplemon (Belgija)

Naša pobuda na Uradnem registru Evropske komisije.

Podprite EFVI s svojim podpisom

Prosimo, da kliknete zeleni kvadrat za nadaljevanje do spletnega zbirnega sistema.
Prosimo poskrbite, da boste vnesli veljavne podatke, saj napačnih vnosov ni možno popravljati in bodo ob uradnem zbiranju podpisov razveljavljeni.

Sistem spletnega zbiranja in njegovo gostovanje je prijazno zagotovila Evropska komisija.

Izjava o varovanju zasebnosti, Varstvo podatkov, Certifikat o skladnosti

Naš manifest

Mi, vejperji Evrope ter podporniki vejpanja, zahtevamo, da se elektronske cigarete in sorodni izdelki, ne glede na nikotinsko vsebovanost, klasificirajo kot rekreacijski produkti za splošni namen skozi zakonodajo, enkrat za vselej, in striktno ne kot medicinski, tobačni ali kakršni koli drugi tip produktov, s čimer bi lahko omejili ali onemogočili uporabnikom dostop do elektronskih cigaret in sorodnih izdelkov in njihovo uporabo.

Potencialni izkupiček klasifikacije elektronskih cigaret in sorodnih proizvodov kot česar koli drugega kot rekreacijskih produktov za splošni namen bi efektivno izločilo mala podjetja, ki se ukvarjajo z elektronskimi cigaretami in sorodnimi izdelki, iz trga tako, da bi prihodnost vejpanja izročilo v roke industrijskim mogotcem, katerih ne zanima vzdrževanje trenutne kvalitetne ravni izdelkov in njihove širokih možnosti izbora - ravno nasprotno: sploh jim ni mar za potrebe uporabnikov elektronskih cigaret.

Vejperji so izrazili odraslo, odgovorno in zasebno odločitev, ko so izbrali to mlado, a izredno efektivno alternativo, ki jim je omogočila opustitev ali olajšanje smrtonosne razvade, ki jemlje več kot sto tisoč življenj državljanov EU vsako leto. Dejstvo, da vejpanje ne ogroža nikogar v bližini uporabnika, pomeni, da je ta "hobi" zasebna stvar brez javnega interesa. Potemtakem je kakršni koli poskus urejanja elektronskih cigaret in sorodnih izdelkov tolmačen kot prestopek zoper naše osebne pravice in zasebno sfero. Subjekt elektronskih cigaret je pomemben le vejperjem, njihovemu ožjemu okolju, proizvajalcem ter trgovcem. Nobena druga stranka ne bi smela biti vpletena - in s tem dejstvom v mislih nedavni poskusi restriktivne regulacije in celoten preobziren pristop zoper elektronske cigarete niso smiselni.

Prostrana večina vejperjev nadaljuje z uporabo elektronske cigarete kot hobijem tudi po tem, ko uspešno prenehajo s kajenjem. Radi bi se izrazili jasno in nedvoumno: elektronska cigareta ni izdelek za prenehanje s kajenjem - je naprava za rekreacijsko uporabo, ki omogoča izredno enostavno prenehanje kajenja in škodovanja uporabnikom in njihovim bližnjim ter okolja, s čimer nam po opustitvi kajenja preostane le neškodljiva in zabavna aktivnost vejpanja.

Vsak, ki se dejansko spozna na tozadevne naprave, njihovo učinkovitost ter pozitiven učinek na kvaliteto življenja, kar vejperji izkušajo že vrsto let, ve, da ni mogoče najti dobronamernega razloga, ki bi lahko upravičil klasifikacijo teh naprav kot medicinskih ali tobačnih izdelkov. To velja predvsem takrat, ko se soočimo z dejstvom, da vsi ostali izdelki, ki znano škodujejo zdravju, prosto ostajajo na trgu in so dosegljivi širši javnosti brez vsakršnih omejitev.

Razumemo pa, da elektronske cigarete na dolgi rok predstavljajo resno grožnjo prilivom v državno blagajno ter profitu industrijskim mogotcem prepletenih z javnim zdravstvom. Jasno nam je, a nam za to ni mar. Za kar nam pa je mar, je naša svobodna volja, svoboda izbire ter pravo varstvo zdravja nas samih in nam bližnjih.

Zato vljudno vabimo počaščene člane Evropske komisije, da si z upoštevanjem vsega navedenega formirajo mnenje glede klasifikacije elektronskih cigaret in njenih produktov, in da skladno s tem pripravijo primerno zakonodajo - da postavijo temelje svobodnega in neomejenega vejpanja v Evropi tako, da podprejo sledeče pogoje:

Tl;dr

Vejpanje bi moralo ostati svobodno na tak način, ko je to bilo v preteklih letih. Ne sme se omejiti ali regulirati uporabe in distribucije elektronskih cigaret, kartuš za ponovno polnjenje in e-tekočin v Evropski uniji. Potrebno je.

Želite pomagati?

Širite besedo

Razširi moramo naše občinstvo, zato nam je promoviranje teh besed, te spletne strani ter sledenje na družbenih omrežjih v veliko pomoč.

Značke! Izkažete lahko vašo podporo in razširite besedo tako, da začnete uporabljati eno izmed naših spletnih značk na vašem blogu ali spletni strani. Kliknite na izbrano sliko za pridobitev "embedded" kode. Lahko pa jo tudi prenesete in z njo razpolagate prosto po svoji volji.Kopirajte in prilepite kodo od tukaj:
Potrebujete različne velikosti? Prenesete lahko tudi značke ali logotip v SVG formatu.

Pomagajte nam širiti besedo

Pošljite nam spletni naslov vaše naljubše spletne trgovine z elektronskimi cigaretami ali bloga, da jih lahko kontaktiramo in jih pozovemo k pridruženju, ko bo zbiranje podpisov odprto.

Prevedite strani

Lahko pa nam tudi pomagate s prevajanjem te strani v svoj materni jezik. Prevod nam pošljite po elektronski pošti. Prenesete lahko osnovne vsebine v angleščini bodisi kot Open Document Text ali PDF datoteko.

Translations

Dear vapers, dear friends,

The official signature collection period for EFVI is now over. We've collected slightly more than 181.000 signatures, which is a lot, but it's below the threshold of one million, thus rendering us ineligible to meet the EC and the EP to present our case.

We'd like to thank everyone who supported our cause especially those who helped to organize and manage the signature collection and campaigning all over Europe. During the next few weeks we'll get our ducks in row and find out how to proceed forward.

The year 2015 will be crucial as the TPD is being implemented on national levels, with signs of member states already trying to twist and abuse the way too vague wording of the directive. What you can do:

Thank you all for participating!

Sincerely,

The EFVI Team