Itt a tettek ideje: mentsük meg az elektromos cigarettát!

Ragaszkodjunk polgári jogainkhoz!

2014 február 26-n az Európa Parlament elfogadta a dohánytermékek direktívájának elektromos cigarettákkal foglalkozó cikkelyét. Ez az ellentmondásos, siettetett, és hozzá nem értésből fakadó elfogadhatatlan törvény veszélybe sodorja az elektromos cigarettázás mint alternatíva jövőjét mind tagállami, mind európai szinten, az európai polgárok millióinak egészségét veszélyeztetve.

A szabályozással kapcsolatos problémák sora, melyek gyógyírért kiáltanak, szinte végtelen: Célunk, hogy ezügyben hangot adjunk mindazok közös véleményének, akik már használják, még csak gondolkoznak rajta, valamelyik szerettük e-cigarettázik, vagy csak szimplán egyetértenek azzal, hogy a személyiségi jogok és a magánszféra fontos, megóvandó értékek. Azért fogunk küzdeni, hogy az e-cigarettát a fontosságát megillető szinten tárgyalja Európa és olyan szabályozás szülessen, ami nemet mond a tudatlanságból fakadó félelmekre és nem hagyja figyelmen kívül sem a tudományos tényeket, sem a vaperek valós szükségleteit.

A vaperek (a hagyományos cigarettát elektromosra cserélő volt dohányosok) egy érett, felelősségteljes és privát elhatározást hoztak, amikor emellett a fiatal, de rendkívül hatékony alternatíva mellett döntöttek, amely segítségével elhagyták, vagy jelentősen visszaszorították az EU-ban éves szinten életek százezreit követelő halálos szenvedélyüket. Maga a tény, hogy az elektromos cigarettázás a vaper környezetére nem jár a passzív dohányzáshoz hasonló kockázattal, egyértelműen magánüggyé minősíti ezt a hobbit, így minden olyan szándék vagy tett, amelynek célja az elektromos cigaretta felhasználásának korlátozása, csakis a magánéletünk és személyiségi jogaink elleni súlyos támadásként értelmezhető.

Ha az Európa Parlament bele kíván avatkozni az elektromos cigaretták ügyébe, úgy az ésszerű irány a támogatás és népszerűsítés, semmiképpen sem a korlátozás.

Az üzenetünk egyszerű és tömör: el a kezekkel az elektromos cigarettától az Európai Unióban. Alláspontunkról bővebben kiáltványunkban olvashatsz.

Felvesszük a kesztyűt, mégpedig az EU által biztosított Európai Polgári Kezdeményezés keretei között. Mindez lehetővé teszi, hogy a témában érintett polgárok kifejezhessék igényüket, hogy adott kérdésekben, esetünkben az elektromos cigaretták ügyében az Európa Parlament milyen irányvonalat képviseljen.

Az EFVI-ről

Mi az EFVI?

Egy lehetőség az elektromos cigaretta használóinak, hogy közvetlenül megszólítsák Európa döntéshozóit, hogy többé ne hagyhassák figyelmen kívül a véleményünket. Egymillió aláírást kell gyűjtenünk 2014 november 25-ig, hét tagállamban elérve a rá megállapított minimum kvótát.

Mi nem?

Nem egy újabb petíció. A polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy közvetlenül belefolyjunk az elektromos cigaretta EU-s szabályozásának formálásába.

Miért fontos?

A sikeres lezárást követően lehetőséget kapunk rá, hogy az Európai Bizottság képviselőivel találkozzunk, valamint nyilvános meghallgatást kapunk az Európa Parlamentben.

Polgári bizottságunk tagjai:

Patryk Bełzak (Poland), Kinga Bilau (Hungary), Monika Calvetti-Fürst (Austria), Leo Compas (Netherlands), Ditta Ditewig (Netherlands), John Miles Dolphin (United Kingdom), Marcin Duraj (Poland), Scott Andrew Fitzsimmons (United Kingdom), Stavros Georgalas (Czech Republic), Marcel Göertz (Netherlands), Markus Kämmerer (Germany), Udo Laschet (Germany), Krisztian Pifko (Hungary), Serge Poplemon (Belgium)

Polgári kezdeményezésünk az Európai Bizottság hivatalos nyilvántartásában.

Támogasd a kezdeményezést aláírásoddal

Kattints erre a zöld téglalapra az online
aláírásgyűjtő rendszer eléréséhez.

Kérünk, hogy ellenőrizd, hogy bizonyosan pontos adatokat adsz meg, mert a hibásan rögzített adatokat később nem lehet javítani és érvénytelenítik az aláírásgyűjtés lezárását követően.

Az online aláírásgyűjtő rendszert és tárhelyét az Európai Bizottság biztosítja számunkra.

Adatvédelmi nyilatkozat, Adatvédelem, Megfelelőségi igazolás

Kiáltványunk

Mi, az európai vaperek, valamint az ügy támogatói, követeljük az elektromos cigaretta és a hozzá kapcsolódó termékek egyszer és mindenkorra általános célú szabadidős eszközzé történő besorolását, tekintet nélkül azok nikotin tartalmára. Ebből következően követeljük tehát, hogy ezen termékeket semmiképp ne minősítsék egészségügyi-, gyógyszerészeti-, dohány- vagy bármely más olyan besorolású termékké, amely korlátozná vagy ellehetetlenítené a vaperek ezen termékekhez való hozzáférési lehetőségeit vagy ezen termékek fogyasztói felhasználását.

Egy, az általános célú szabadidős eszköztől eltérő besorolás ellehetetlenítené a piacot jelenleg kiszolgáló kisvállalkozásokat, és egy olyan ipari érdekcsoport kezébe játszaná át az elektromos cigaretta piacának jövőjét, amely nemcsak nem érdekelt, hanem egyenesen ellenérdekelt a jelenlegi minőség és választék fenntartásában.

A vaperek egy érett, felelősségteljes és privát elhatározást hoztak, amikor emellett a fiatal, de rendkívül hatékony alternatíva mellett döntöttek, amely segítségével elhagyták, vagy jelentősen visszaszorították az EU-ban éves szinten életek százezreit követelő halálos szenvedélyüket. Maga a tény, hogy az elektromos cigarettázás a vaper környezetére nem jár a passzív dohányzáshoz hasonló kockázattal, egyértelműen magánüggyé minősíti ezt a hobbit, így minden olyan szándék vagy tett, amelynek célja az elektromos cigaretta felhasználásának korlátozása, csakis a magánéletünk és személyiségi jogaink elleni súlyos támadásként értelmezhető.

Az elektromos cigaretták ügyében kizárólag a vaperek, az ő közvetlen környezetük, valamint az eszközök gyártói és értékesítői érintettek, más felek véleményének figyelembevétele a szabályozást érintő kérdésekben egyértelműen indokolatlan. Ennek fényében a napjainkban tapasztalható hirtelen támadt szabályozási buzgalom, és a témát eltúlzottan súlyos kérdésnek beállító hozzáállás teljességgel érthetetlen, nemcsak a teljes vaper közösség, de a józan ész számára is.

A vaperek túlnyomó többsége, mintegy hobbiként, a dohányzással való felhagyást követően is tovább használja elektromos cigarettáját. Szeretnénk tehát leszögezni: nem egy leszoktató eszközről van szó, hanem egy olyan szabadidős eszközről, amelynek használata mellett nevetségesen egyszerűvé válik a hagyományos dohányzás mellőzése, ezáltal az önmagunk és környezetünk súlyos és szándékos mérgezésének felfüggesztése, míg végül csak egy jópofa és ártalmatlan hobbink marad.

Bárki, aki valaha is vette a fáradságot, hogy megismerje ezeket a termékeket, a hatékonyságukat és a mindennapi életre gyakorolt pozitív hatásukat, amelyet nekünk, vapereknek már évek óta szerencsénk van élvezni, képtelen olyan jó szándékkal született érvet találni, amely indokolttá tenné ezen eszközök gyógyszerészeti- vagy dohánytermékké történő besorolását. Kiváltképp, miközben más, közismerten és bizonyítottan káros hatással rendelkező termékek bárki számára szabadon hozzáférhetőek.

Értjük viszont, hogy hosszú távon az elektromos cigaretták használata súlyos fenyegetést jelent az egyes kormányok államkasszáira és az egészségüggyel összefonódott ipari érdekcsoportok nyereségére. Értjük, és minket mindez egyáltalán nem érdekel. Ami érdekel minket, az a szabad akaratunk, a szabad választás lehetősége, és magunk, valamint környezetünk egészségének tényleges védelme.

Mindezek miatt kérjük tehát az Európai Bizottság tisztelt tagjait, hogy álláspontjukat az elektromos cigaretta és a kapcsolódó termékeik besorolását illetően a fentiek figyelembevételével alakítsák ki, és a megfelelő közösségi törvények kialakítását ezzel összhangban támogassák, lefektetve ezzel Európában a szabad és korlátozásoktól mentes elektromos cigarettázás alapjait, amely biztosítani képes a következőket:

Dióhéjban

Az elektromos cigarettázás maradjon szabad, ahogyan a korábbi évek során is volt, mielőtt korlátozni próbálták volna. Ne korlátozzák és ne nehezítsék az elektromos cigaretták, patronok és utántöltő folyadékok kereskedelmét az Európai Unióban.

Hogyan segíthetsz?

Terjeszd a hírt

Minél többen tudnak rólunk, annál jobb. Terjeszd a hírünk, oszd meg ezt a weboldalt, kövess minket a közösségi hálózatokon: ez mind-mind nagy segítség.

Plecsnik! Ha rendelkezel weboldallal vagy bloggal, most megmutathatod a világnak, hogy egyetértesz céljainkkal. Tedd ki valamelyik plecsninket! Kattints a neked tetsző képre, és másold ki a hozzá tartozó kódot, amit aztán beilleszthetsz oldaladba. Ha úgy tetszik, le is töltheted és beépítheted magad is.Innen másolhatod ki a html kódot:
Más méretre lenne szükséged? Letöltheted a plecsniket és a logót is SVG formátumban.

Segíts, hogy mi is terjeszthessük a hírt

Küldd el nekünk kedvenc vaper boltjaid és blogjaid internetes elérhetőségét, így felkereshetjük és megkérhetjük őket is, hogy álljanak mellénk, amint elkezdődik az aláírásgyűjtés.

Segíts a fordításban

Ha beszélsz más nyelveket lefordíthatod az oldalunk tartalmát is, ez óriási segítség. Az angol alapszöveg letölthető Open Document Text vagy PDF formátumban. A kész fordítást küldd el nekünk a láblécben található elérhetőségeink valamelyikén!

Translations

Dear vapers, dear friends,

The official signature collection period for EFVI is now over. We've collected slightly more than 181.000 signatures, which is a lot, but it's below the threshold of one million, thus rendering us ineligible to meet the EC and the EP to present our case.

We'd like to thank everyone who supported our cause especially those who helped to organize and manage the signature collection and campaigning all over Europe. During the next few weeks we'll get our ducks in row and find out how to proceed forward.

The year 2015 will be crucial as the TPD is being implemented on national levels, with signs of member states already trying to twist and abuse the way too vague wording of the directive. What you can do:

Thank you all for participating!

Sincerely,

The EFVI Team